Számformátumok
Amikor számértékeket gépelünk a táblázatokba, akkor a mértékegységeket formázással érdemes megoldani.

A táblázatokba legtöbbször szöveget, illetve számértékeket gépelünk be. A számok után nem célszerű a mértékegységet is bevinni, ezeket általában formázással oldjuk meg.

A számformátumok beállításához jelöljük ki  a cellákat és használjuk a Kezdőlap Szám csoportját. Itt olvashatjuk le azt, hogy a kijelölt cellákban szereplő értékeknek mi a számformátuma. Akapesetben Általános, vagyis az értékeken semmilyen formátum nincs.

loading

A számformátumokat többféleképpen is beállíthatjuk, használhatjuk a Cellák formázása panelt. Kattintsunk a Szám csoport sarkára!

A panel bal oldalán válogathatunk a különböző kategóriák között. Nézzük a Szám kategóriát! Az eredményt a panel felső részén követhetjük nyomon.

A tizedesjegyek száma a léptetőgombok segítségével állítható. Alapértelmezésként 2 tizedest kínál fel a program.

Az Ezres csoport opcióval a számokat ezresenként tagolhatjuk, vagyis a megfelelő helyeken lesz egy kis távolság a számjegyek között.

Ha a negatív értékeket szeretnénk kiemelni a táblázatban, akkor a negatív számok lehetséges típusai közül válasszunk olyat, ami piros színű.

A Pénznemként formázott értékek automatikusan ezresenként tagoltak lesznek, a tizedesjegyek száma itt is állítható. A legördülő listában maga a pénznem választható ki. Ha az operációs rendszer területi beállítása magyar, akkor alapértelmezésként a forintot kínálja fel a program, de bármi mást is választhatunk, ha éppen arra lenne szükség. A negatív értékeket itt is kiemelhetjük pirossal.

loading

A számok bevitelénél a százalékjelet, mint mértékegységet nyugodtan begépelhetjük a szám után.

Ha kijelöljük ezeket a cellákat, rögtön láthatjuk a Szám csoport tetején, hogy ezek Százalékformátumban vannak. Ez azt jelenti, hogy például a 12%, a 0,12 százalékformátumban. Tehát ha ezt a százalék formátumot megszüntetjük, akkor válnak láthatóvá a formázatlan számértékek.

loading

Nézzük a dátumokat! A dátumok is számértékek, a területi beállításnak megfelelően kell bevinnünk a cellákba.

A dátumok valójában egyszerű számok dátumformátumban. Ha a Dátum formátumot megszüntetjük, akkor válnak láthatóvá ezek a számértékek. De honnan is erednek ezek a számok. Az 1 az 1900.01.01, vagyis az onnan eltelt napok számáról van szó.

loading

Hasonló a helyzet az időértékekkel. Az időértékeket is a területi beállításnak megfelelően gépeljük be.

Ezek is számértékek, méghozzá 0 és 1 közé eső nem egész számok. Erről magunk is meggyőződhetünk, ha az időformátumot megszüntetjük. Ha ismét beállítjuk az Idő kategóriát, akkor választhatunk más típust is, úgy ahogy a dátumoknál.

A számformátumok beállításához nem csak a Cellák formázása panelt használhatjuk. A Szám csoport gombjaival és a fenti legördülő listával gyorsabban is formázhatunk. A lista tartalmazza a leggyakrabban használt formátumokat.

A lista alatt találjuk a Pénznem beállításához szükséges ikont, a Százalék formátumot, az ezres tagolást, illetve a tizedeshelyek növelését és csökkentését.