Keresés az XKERES függvénnyel
Új lehetőség a kereséses feladatokkal kapcsolatban az XKERES függvény.
loading

A kereséses feladatok megoldására használhatjuk az FKERES függvényt, amit korábban már megismerhettünk. Ez a függvény nagyon hasznos és jól alkalmazható, de vannak olyan esetek, amikor a táblázat szerkezete miatt vagy a keresés bonyolultsága miatt nehézkes a használata.

Szerencsére van más megoldás, mégpedig az XKERES függvény! Nézzük, hogyan működik!

Táblázatunk egy hitelintézet ügyfeleit tartalmazza. Látjuk az ügyfelek nevét, azonosítóját, nettó bérét és a hitellel kapcsolatos összes többi adatot. A következő munkalapon ki van emelve néhány ügyfél azonosítója az A oszlopban. Első lépésben jelenítsük meg az azonosítókhoz tartozó neveket. Az FKERES függvényt most nem alkalmazhatjuk, hiszen ha megnézzük az ügyféllista munkalapon szereplő táblázatot egyértelműen látszik, hogy az azonosítók a B oszlopban vannak, a nevek pedig az A-ban, az azonosítóktól balra.

loading
loading

Oldjuk meg a feladatot az XKERES-sel, szúrjuk be a B2-es cellába! A Keresési_érték ugyanúgy, ahogy az FKERES-nél az A2-es cellában szereplő azonosító. Viszont a két függvény közötti lényeges különbség az, hogy azt az oszlopot, amiben keresünk és azt, ahonnan várjuk az eredményt, külön kell megadnunk. Ebben rejlik az XKERES előnye, hiszen így teljesen mindegy, hogy az oszlopok sorrendje milyen.

Tehát jön a Keresési_tömb. Ez az az oszlop, ahol az azonosítókat keressük, vagyis az ügyféllista munkalap B oszlopa. Itt is érdemes teljes oszlopokat kijelölni, főleg nagy táblázatok esetén. Ha mégis tartományt jelölünk ki, akkor ne felejtsünk el rögzíteni!

Ezután adjuk meg a Visszaadandó_tömböt, innen várjuk az eredményt. Ez az ügyféllista munkalap A oszlopa.

Az XKERES függvény eleve pontos keresést végez, ezt külön állítanunk nem kell. A többi argumentumot egyelőre hagyjuk üresen, a feladat megoldásához nincs rájuk szükség. Készen vagyunk, másoljuk le a képletet! Egy azonosító esetén hibaüzenetet kaptunk, vagyis az ügyféllista táblázatban ez az azonosító nem szerepel.

loading

A következő lépésben jelenítsük meg a kiemelt ügyfelek nettó bértét is a C oszlopban! A nettó bér az alaptáblázatban az azonosítóktól jobbra esik, tehát az FKERES függvény is működne, de használjuk most is inkább az XKERES-t.

A Keresési_érték az első azonosító (A2), a Keresési_tömb az ügyféllista munkalap B oszlopa, az eredményt pedig a C oszlopból várjuk. A második azonosító esetén most is hibaüzenetet kapnánk, de ezt most lekezeljük. Használjuk az XKERES függvény Ha_nincs_találat argumentumát! Ha keresés közben a képlet hibaüzenetet ad, akkor helyette azt az értéket fogja kiírni, amit ebbe a mezőbe megadunk.

loading

Utolsó lépésben az ügylet típusát is jelenítsük meg, a képletet hasonlóan hozzuk létre, mint az előbb.

loading

Az XKERES függvény vízszintes irányú keresésre is alkalmas. A trükk csak annyi, hogy a két tömbhöz nem oszlopot, hanem sort jelölünk ki. Nézzük a következő két munkalapot!

Az itt látható táblázat valuták árfolyamait tartalmazza 6 különböző bank esetén. A másik munkalapon ugyanezeket a valutákat látjuk ugyanebben a sorrendben.

Első lépésben számoljuk ki a B oszlopba az egyes valuták legkedvezőbb, vagyis legkisebb árfolyamát. Ezt egy egyszerű MIN függvénnyel meg tudjuk oldani.

Ezután a C oszlopba jelenítsük meg azt, hogy ezeket a legkedvezőbb értékeket, melyik bank kínálja. Tehát az adott értéket meg kell keresnünk az előző táblázat megfelelő sorában, és azt kell kiíratnunk, hogy ehhez melyik bank tartozik. Szúrjuk be az XKERES függvényt a C2-es cellába! A keresési érték a B2-es cellában szereplő árfolyam. Ezt az alaptáblázat 2. sorában keressük, az eredményt pedig az első sorból várjuk. Ne felejtsük el, hogy a képletet le fogjuk másolni, rögzítsük le a visszaadandó tömböt.

loading
loading