Bemutató levetítése
Hogyan játszhatjuk le a bemutatót a legegyszerűbben és milyen egyéb beállítási lehetőségeink vannak? Ezeket mutatjuk be ebben a leckében.

A bemutató monitoron történő lejátszását legegyszerűbben a PowerPoint ablakának legalján lévő állapotsoron található Diavetítés ikonnal, vagy az F5 funkcióbillentyűvel indíthatjuk el. Ekkor teljes képernyőn látjuk a bemutatót.

Az Olvasási nézet gomb ugyanígy levetíti a prezentációt, de nem teljes képernyőn, hanem a program ablakában.

Elindíthatjuk a vetítést a Diavetítés lap Diavetítés indítása csoportjában található parancsgombokkal is. A legelső vagy az éppen aktuális diától kezdhetjük a vetítést. Ez utóbbi hasznos, ha az aktuális diára éppen beállított animációs vagy áttűnési effektusokat szeretnénk „tesztelni”.

Az Egyéni diavetítés gombbal fordítva is lejátszhatjuk a bemutatót, vagy egyéni lejátszási sorrendet hozhatunk létre (lásd Egyéni diasor).

A diavetítésre vonatkozó egyéb beállításokat a Diavetítés lap Beállítás csoportjának Diavetítés beállítása gombjával megjeleníthető Vetítési beállítások párbeszéd panelen adjuk meg.

Ezeket a beállításokat a PowerPoint elmenti a bemutatóval együtt, így a bemutató minden vetítésekor érvényesek lesznek.

A Diák csoportban megadhatjuk, hogy ha egy hosszabb bemutatónak csak egy részét szeretnénk levetíteni, akkor hányas sorszámú legyen az első (Első dia), illetve az utolsó (Utolsó) dia, ami vetítésre kerül.

Az Egyéni diasor opcióval fordítva is lejátszhatjuk a bemutatót, vagy egyéni lejátszási sorrendet választhatunk ki (lásd Egyéni diasor).

A Bemutató típusa csoportban három különböző vetítési mód közül választhatunk.

Alapesetben a Bemutatás élőszó mellett opciót használjuk, mely teljes képernyős vetítést tesz lehetővé az általunk megadott időzítésnek megfelelő lejátszással.

Az Irányított bemutató (ablak) opció választása esetén a bemutató egy ablakban kerül lejátszásra, melyhez külön eszköztár és menüsor tartozik. Ezt az opciót előadó nélküli bemutató vetítésére használhatjuk. Az előadás közönsége maga vezérelheti a bemutatót, amelyhez gördítősávot is megjeleníthetünk.

A Kirakati bemutató opcióval a bemutató egy önállóan futó, állandóan ismétlődő bemutatóként kerül lejátszásra.

A Továbbítás csoportban beállíthatjuk, hogy a képkockák a vetítés során az előre megadott időzítés alapján automatikusan játszódjanak le, vagy saját kezűleg továbbítjuk őket.

A Vetítés több monitoron csoportban a Megjelenítő eszköz legördülő listában egy második monitor beállítására is lehetőségünk nyílik.

Így az egyik monitoron az előadó az eladáshoz tartozó segítő információkat – például a jegyzeteket, az előadás diáinak kicsinyített képét – láthatja, míg a második monitoron teljes képernyőn vetíti a bemutatót.

A Kísérőszöveg nélkül jelölőnégyzet beállításával a bemutató – a diákhoz esetlegesen korábban rögzített – kísérőszöveg nélkül fut le.

Az Animáció nélkül jelölőnégyzet bekapcsolása esetén a diákon beállított animációk nem kerülnek lejátszásra, az egyes diák úgy jelennek meg, mintha az animációk már megtörténtek volna.

Ha a Bemutató élőszó mellett opciót választottuk, a vetítés során a diákra rajzolhatunk is. A Tintaszín legördülő lista segítségével az ehhez használt tinta színét állíthatjuk be. Itt adhatjuk meg a Lézermutató színét is. Ezt az eszközt használva, egy lézerfényhez hasonló fényponttá válik bemutatás közben a kurzorunk. Ennek segítségével irányíthatjuk a dia megfelelő részére a hallgató figyelmét.

Az Egyéb beállítások csoportban az Ismétlés az ESC lenyomásáig jelölőnégyzet bekapcsolásával a bemutató automatikusan addig ismétlődik, amíg az ESC billentyűvel a vetítést meg nem szakítjuk.

 

A lézermutató használatához vetítés közben nyomva kell tartanunk a CTRL gombot, így a kattintásokkor piros (vagy az általunk kiválasztott színű) lézerfényszerű jel jelenik meg.

A ceruzát, vagy a lézerfényt vetítés közben alkalmazhatjuk. Vetítés esetén a képernyő bal alsó sarkában a következő ikonokat találjuk: lépés vissza, vagy előre; lézermutató, toll, vagy kiemelő bekapcsolása, Az összes diamegtekintése; Nagyítás; Előadói nézet megtekintése.

A harmadik, ceruza ikonra kattintva használhatjuk a Lézermutató, Toll vagy Kiemelő eszközöket.

A toll eszközzel írhatunk, rajzolhatunk a diaára, a kiemelő eszközzel szövegrészeket emelhetünk ki. A lézermutató eszköz segítségével pedig egy lézerfényhez hasonló hatást érhetünk el. Ezzel az eszközzel nem rajzolhatunk a diára, csupán a hallgatók tekintetét irányíthatjuk a megfelelő helyre.

Fontos megjegyezni, hogy az így létrehozott kiemeléseket, rajzokat, hozzászólásokat el is menthetjük a

Az így elmentett szabadkézi jegyzeteket már egy újabb vetítés esetén nem tudjuk szerkeszteni. Ezeket az elemeket a PowerPoint program Normál nézetében tudjuk törölni a diáról.

Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy egy-egy diát ideiglenesen ki szeretnénk venni a vetítendő diák sorából, ilyenkor a legegyszerűbb a diát elrejteni.

Ha több diát hagyunk ki a vetítésből, akkor már érdemes Egyéni diasort létrehozni a vetítéshez.

Az elrejtéséhez jelöljük ki a megfelelő diákat, majd kattintsunk rájuk az egér jobb gombjával és a megjelenő menüből válasszuk a Dia elrejtése opciót,

vagy kattintsunk a Diavetítés lap Beállítás csoportjában a Dia elrejtése gombra.

Ekkor a dia sorszáma áthúzottan jelenik meg a Diák ablaktáblán az ablak bal szélén, és a dia nem jelenik majd meg a vetítés során.

A rejtett állapot megszüntetéséhez kapcsoljuk ki a Dia elrejtése gombot (bármelyik módszerrel).